Selecteer een pagina

De visie van Bittiq is om geldzaken voor iedereen makkelijker en leuker te maken. De input van gebruikers draagt voor een groot deel bij aan het bereiken van deze visie. Maar wat zie je nu eigenlijk terug van al die feedback? Het antwoord is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken, want een app verbeteren is een lang en complex proces. Aan de hand van een voorbeeld nemen we je vandaag eens mee in het hele proces van feedback tot feature.
Stap 1: Feedback van de gebruiker

Of het nou een geheel nieuwe functie is of een kleine verbetering in de bestaande app, alles begint bij feedback van de gebruiker. We hebben constant actieve interactie met onze gebruikers om een idee te vormen welke functie we het best aan Bittiq kunnen toevoegen. Naast de gangbare kanalen, hebben we al veel uiteenlopende strategieën toegepast (met wisselend succes):

  • Bittiq Plus – In ruil voor 5 minuutjes aan de telefoon ontvingen gebruikers een persoonlijk rapport van hun financiële situatie.
  • Pizza Night – Gratis pizza voor gebruikers die een avondje langskwamen bij ons op kantoor.
  • Voor de komende updates zijn we een testpanel aan het opzetten voor iedereen die actief betrokken wil zijn bij de ontwikkeling van Bittiq!

Alle feedback – en dat is nogal een stapel – wordt uitgebreid gedocumenteerd. Alle veelbelovende features komen terecht in de discoveryfase. Ter verbeelding doorlopen we de rest van het proces aan de hand van een hypothetisch voorbeeld, waar veel mensen de feedback gaven: “ik wil mijn saldo kunnen zien” .

Stap 2: Problem discovery

Oké, gebruikers willen hun saldo kunnen zien. Maar waarom? Gebruikers kunnen de oplossing vaak niet goed inschatten, maar de kern van het probleem weten ze als geen ander. Om tot de kern van het probleem te komen nemen we daarom veel interviews en enquêtes af. En wat blijkt nou – gebruikers
willen van elke rekening hun saldo zien om te voorkomen dat er een in het rood komt. Ze hebben namelijk verschillende rekeningen met elk hun eigen vaste lasten. Kijk, dat wisten we nog niet!

Stap 3: Solution disovery

Oké, als we na enkele weken het probleem lijken te snappen, laten we ons creatieve vermogen los om mogelijke oplossingen te schetsen. Een waarschuwing als je rekening bijna leeg is, een overzicht van je vaste lasten, automatische balancering tussen rekeningen? Allemaal mogelijke oplosingen. Hiervan maken we vervolgens prototypes (of mock-ups) die we door gebruikers laten testen. De hamvraag: zou dit het probleem oplossen en waarom wel/niet? In ons hypothetische voorbeeld concluderen we dat mensen hun vaste lasten niet hoeven te zien (“ze zijn toch vast”) en ze liever zelf rekeningen balanceren. Actieve notificaties, dat lost het probleem echt op!

Stap 4: UX en visual design

Op dit punt zijn we enkele maanden verder, maar de functionaliteit van de nieuwe feature is duidelijk! Wat nu? Iets wat onlosmakelijk verbonden is met het ontwikkelen van apps, is de gebruikservaring of UX. Hoe goed de feature een probleem oplost is direct afhankelijk van de interactie van gebruikers met de nieuwe feature. Daarom gaat onze UX designer aan de slag om schermen te ontwerpen die de gebruikservaring zo soepel mogelijk maken. En ja – ook dit wordt weer uitgebreid getest onder de doelgroep! Uiteindelijk stuurt de UX designer de schermen door naar de visual designer, die een laatste laagje make-up aanbrengt.

Stap 5: Development

*tromgeroffel* Het is zover – de feature wordt ontwikkeld. Onze ontwikkelaars trekken zich terug om de fundering van de nieuwe feature te programmeren. Dit is een complex proces en kan afhankelijk van de feature enkele weken duren.

Klaar? Nee!

Eindelijk, de update is na maanden werk online! Helaas betekent dat niet dat we nu klaar zijn. Sterker nog, gebruikers hebben constant voor nieuwe feedback – het hele verhaal begint dus gewoon opnieuw. Zo zie je maar, alles begint bij de gebruiker.

Oja, lijkt het je leuk om ook bij het klantenpanel te komen? Aanmelden en meer informatie vind je hier:

Geen zorgen, we zullen slechts af en toe contact met je opnemen. Dus geen wekelijkse spam 😉 Daarnaast bepaal jij zelf wanneer het beste uitkomt! Toch nog vragen? Laat het ons weten op support@bittiq.com

Share This