Selecteer een pagina

Persoonlijke financiën: Budgetteren vanuit je broekzak

Vroeger had je nog geen drempels, alleen kuilen. Vroeger schreef je elkaar nog wel eens een brief. Vroeger had je past échte winters. Vraag het aan een willekeurig persoon van boven de 65 jaar oud en die zal het gelijk beamen: vroeger was álles beter. Op een hoop vlakken zit er ongetwijfeld een kern van waarheid in, maar op het gebied van je persoonlijke financiën geldt: tegenwoordig is álles beter.

Vroeger hield men inkomsten en uitgaven bij in een huishoudboekje. Elke transactie moest met de hand worden ingevuld om inzicht te houden in je geldzaken. Een foutje was snel gemaakt, waardoor je aan het einde van de maand voor nare verrassingen kon komen te staan. Daarom hebben verschillende bedrijven het huishoudboekje in een compleet nieuw jasje gestoken, zodat je digitaal kan budgetteren vanuit je broekzak. Wij zetten ze op een rijtje.

Grip van ABN Amro

Deze applicatie was een van de eerste in Nederland die het mogelijk maakte om je bankrekening te koppelen aan de budgetteer-app. De overzichtelijke tool – in de welbekende groene huisstijl van de ABN Amro – heeft twee functies: overzicht en budgetteren. Voor het overzicht over je geldzaken, worden pintransacties ingeladen en gecategoriseerd. In het begin moet je de app wel een stevig handje helpen door een heleboel transacties handmatig categorieën toe te wijzen. Met de andere functie, budgetteren, kan je per uitgavenpost een maandbudget instellen. Ga je daar overheen, dan krijg je een notificatie. Een groot nadeel; de tool is alleen te gebruiken voor mensen met een betaalrekening bij ABN Amro zelf.

Wallet van Budgetbakers

Deze applicatie van Tsjechische makelij is erg vergelijkbaar met de Grip-app van ABN Amro. Je krijgt dezelfde twee functies (inzicht in je inkomsten en uitgaven en budgetteren) voorgeschoteld. De software is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android, maar ook toegankelijk via de website. De app is te koppelen met nagenoeg elke bank ter wereld. Wil je echter zo’n koppeling aanmaken, dan zul je de premiumfunctie aan moeten schaffen voor €1,99 per maand of €14,99 per jaar. Wil je dat niet? Dan zit er niks anders op dan elke transactie die je doet, handmatig invoeren. Ook dan is een foutje snel gemaakt.

AFAS Personal

Ook deze software komt van Nederlandse bodem. Ze noemen het zelf jouw online huishoudboekje. En dat klopt ook. Bij AFAS moet je namelijk nog steeds een vrij omslachtige handeling doen om inzicht te krijgen in je financiën. Bankier je bijvoorbeeld bij de ING Bank. Dan moet je in bij internetbankieren je transactie-overzicht downloaden om dat vervolgens te importeren in je account bij AFAS. Een groot pluspunt van de tool is het scannen en bewaren van bonnetjes. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je een kapot product niet kunt retourneren omdat je het bonnetje per ongeluk hebt weggegooid. Ook AFAS Personal komt met een gratis en een betaalde versie; AFAS Personal Plus. Hiermee kun je onder andere jaarbegrotingen maken in plaats van maandelijkse en kun je een onbeperkt aantal rekeningen invoeren. De Plus-versie kost je dan wel €2,99 per maand.

Mint van Intuit

Alles is groter en beter in Amerika. Dat geldt ook voor deze applicatie. Mint beschikt over de functies die hierboven al zijn genoemd (budgetteren, inzicht etc.), alleen is er ook een aantal extra functies. Zo kun je met de app rekeningen betalen, krijg je inzicht in je investeringen (als je die hebt) en meer. Mint is dan ook geschikt voor de gevorderde thuisbankier. Er is één gigantische maar; de tool is niet beschikbaar voor Nederlanders. Of en wanneer het de grote oversteek gaat maken naar Europa is vooralsnog niet bekend.

Bittiq

En dan is er onze gloednieuwe Bittiq-app. Met Bittiq krijg je niet alleen inzicht in je financiën, de applicatie creëert een lijst van je vaste lasten en abonnementen en vertelt jou waarop je kunt besparen. Op basis daarvan gaan wij op zoek naar de beste deals. Dan bepaal jij of je wilt blijven, overstappen of opzeggen. Dat is niet alleen budgetteren, maar ook nog eens besparen vanuit je broekzak. Nog meer goed nieuws:

De app is helemaal gratis en te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Share This