Selecteer een pagina

 

 

Je leest overal dat je pensioen regelen erg belangrijk is. Toch blijkt dat maar weinig mensen zich hierin écht verdiepen. Dat is best begrijpelijk, aangezien het regelen van een pensioen soms moeilijk of vermoeiend kan zijn. De AOW-leeftijd schommelt voortdurend en de pensioenregeling is voor iedereen nét weer even anders.

 

Dit artikel helpt je bij je pensioen regelen – want dit hoeft niet moeilijk of vermoeiend te zijn. En dat is fijn, want als je op tijd een pensioenregeling treft, kun je later zorgeloos van je pensioen genieten. Wie wil dat nou niet?

 

Hoeveel wil ik sparen?

Het begint allemaal bij jouw persoonlijke pensioenwens. Als je een goed idee hebt hoe jij later wil leven, kun je betere keuzes maken voor een pensioenregeling. Dus vraag jezelf eens af: hoeveel geld heb ik later nodig? Hoeveel luxe wil ik? Wil ik veel op vakantie? Als je dergelijke vragen kan beantwoorden, ben je al een hele stap verder. Als vuistregel wordt gezegd dat je van 70% van je gemiddeld verdiende inkomen goed rond kunt komen! Vul ook eens de pensioen schijf-van-vijf in!

 

Hoe wil ik sparen?

Je kunt op verschillende manieren sparen voor je pensioen. Behalve zelf een spaarpot opbouwen, kun je kiezen tussen banksparen of een lijfrenteverzekering. Voordat je een keuze maakt is het verstandig om eens te kijken naar de voor- en nadelen van de verschillende opties. Bedenk hierbij voor jezelf: wil ik dat mijn geld waardevast is? Wil ik altijd bij mijn spaarrekening kunnen? Kan ik misschien belastingvoordeel krijgen? Bovendien zijn er veel plekken waar je terecht kunt voor meer informatie over je pensioenregeling. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van je bank: de kans is groot dat deze volstaat met waardevolle tips. 

 

Hoeveel moet ik sparen?

Het blijkt dat veel mensen te weinig sparen om aan aan hun pensioenwens te kunnen voldoen. Dus de volgende vraag is: hoeveel moet ik precies sparen? Dat is misschien een lastige vraag om zelf te beantwoorden. Gelukkig zijn er vele tools die dit automatisch een pensioencheck voor je doen. Een tool die makkelijk werkt en veel opties biedt is de gratis tool van Centraal Beheer Achmea.

 

Pensioen tools maken eerst een schatting van je AOW-leeftijd – oftewel hoe lang jij door moet werken. Je hoeft hiervoor alleen maar je geboortedatum in te vullen. Ben je bijvoorbeeld geboren in 1990? Dan is de verwachting dat je tot aan je 72e door moet werken.

 

Vervolgens wordt de hoogte van je AOW bepaald – het bedrag dat je na pensioenleeftijd maandelijks krijgt. Als laatste stap berekent de tool je werkelijke pensioen, gebaseerd op je gewenste en verwachte inkomen. Met deze pensioencheck weet je precies hoeveel spaargeld je nodig om je pensioen(gat) te financieren.

 

Kortom…

Anders dan vaak wordt gedacht, is je pensioen in enkele stappen te regelen! Bedenk goed wat je zelf wilt en maak gebruik van de behulpzame tools voor een pensioencheck. Je pensioen regelen is belangrijk om financieel gezond te zijn – en te blijven. Dan hoef jij je vanaf nu geen zorgen meer maken over de toekomst. Regel jij je pensioen vandaag nog?

 

 

Omdat Bittiq mensen wil helpen bij het maken van goede financiële beslissingen, helpen wij je ook bij het maken van pensioenkeuzes. Behalve informatie te geven, zal Bittiq nieuwe functionaliteiten uitrollen die hierbij gaan helpen. Dus houd ons in de gaten en veel spaarplezier!

Share This