Selecteer een pagina
Tegenwoordig gaan vrijwel alle betalingen door middel van pinnen of online transacties. Hoewel dat betalingen een stuk makkelijker maakt, is het ons financiële overzicht niet ten goede gekomen. Sterker nog, 40% van de Nederlanders heeft moeite om de financiële administratie op orde te krijgen. Gelukkig zijn er steeds meer huishoudboekjes die je hierbij helpen. Sommigen zijn digitaal en automatiseren je administratie grotendeels, anderen bieden simpelweg een goede houvast om het zelf te doen.

Omdat er tientallen tools beschikbaar zijn, heeft deze blog er drie geselecteerd die op verschillende manieren werken: een online, een offline en een handmatig huishoudboekje. Zo geven we je een goed idee hoe jij je financiële overzicht terug kan krijgen.

 

 

Online: AFAS Huishoudboekje

Gratis, of  €2,99 per maand voor Plus

Een bekend online huishoudboekje is AFAS Personal. De basisversie is gratis maar er is ook een betaalde versie met meer functies – AFAS Personal Plus. Om het overzicht te krijgen moet je eerst handmatig een bestand met al je transacties downloaden via online bankieren. Het AFAS huishoudboekje leest je transacties automatisch uit en zet ze in de juiste categorie. Heb je bij de supermarkt gepind? Dan zal je dit bijvoorbeeld terugzien in de categorie ‘boodschappen’.

Naast het overzicht van je uitgaven biedt het AFAS huishoudboekje de mogelijkheid om maandbudgetten op te stellen. Zo kun je je uitgaven in bepaalde categorieën beperken. Voor contante uitgaves kun je met de bijbehorende app bonnetjes inscannen en archiveren. Nooit meer bonnetjes bewaren dus! De tool laat ook zien hoe jouw uitgaven verschillende van het gemiddelde, door ze te vergelijken met data van het Nibud.

In de gratis versie van het AFAS huishoudboekje kun je maximaal twee rekeningen koppelen. Wil je er meer koppelen? Dan kan in de betaalde versie. Ook kun je in Personal Plus jaarrapporten en begrotingen opstellen en data exporteren. Een ander voordeel is dat je de categorisatie kan personaliseren, zodat het overzicht nog beter klopt. Er is zelfs een functie waarin je je financiële situatie na je pensioen kunt regelen.

 

 

Offline: Penningmeester

€14,95 per jaar

Een voorbeeld van een offline huishoudboekje is PenningmeesterOffline wil zeggen dat je het programma eerst op je computer moet downloaden. Het voordeel hiervan is dat alles lokaal op je computer gebeurt, het nadeel is dat je wel aan deze computer gebonden zit. Een licentie voor een jaar kost €14,95, maar je krijgt kortingen als je het programma voor een langere tijd aanschaft.

Vervolgens werkt het programma vrijwel hetzelfde als een online huishoudboekje. Zo laadt je wederom eerst je transactiebestanden in. Je hebt hierbij de extra optie om de bestanden in een bepaalde map te zetten, waar ze automatisch worden uitgelezen. De tool heeft vervolgens een accurate categorisatie en biedt de mogelijkheid om zelf selectieregels toe te voegen. Penningsmeester biedt veel verschillende opties zoals budgetteren, rapportages opstellen en uitgebreide visualisaties. Daarnaast maakt de tool automatisch prognoses over je uitgaven, gebaseerd op je transacties. Zo weet je dus welke kosten je kunt verwachten in de toekomst.

Anders dan bij het AFAS huishoudboekje kun je je contracten niet beheren. Ook worden je uitgaven niet met een norm vergeleken. Wel kun je door middel van de bijbehorende app al je rapportages on-the-go terugkijken.

 

 

Doe-het-zelf: Nibud huishoudboekje

Eenmalig €29,95

Ook voor de mensen die de administratie liever niet met een computerprogramma bijhouden zijn er hulpmiddelen. Het Nibud grippakket biedt een makkelijk overzicht om je uitgaven op te schrijven. Het pakket bestaat uit een kasboekje, een tabbladenset voor archivering en een handig informatieboek over financiële administratie. Je kunt de boeken ook apart bestellen, maar de set is voordelig geprijsd.

Het voordeel van handmatige administratie is dat jij complete controle hebt over je gegevens. Deze zullen dus nooit bij een derde partij eindigen. Ook kan het handig zijn als je niet graag met Excel aan de slag wilt. De tabbladenset biedt daarnaast overzicht als je veel schriftelijke documenten moet verwerken. Het nadeel van handmatige administratie is vanzelfsprekend dat het opschrijven van uitgaven veel tijd kan kosten. Daarnaast krijg je geen mooie visualisatie of rapportages van je uitgaven.

 

 

Kortom…

Of je nou online, offline of handmatig je administratie regelt – er zijn handige tools om je erbij te helpen. Een digitaal huishoudboekje zoals Penningmeester of Afas Personal besparen je veel waardevolle tijd. Het Nibud huishoudboekje kan je helpen bij handmatige administratie. Geef je liever geen geld uit? Er zijn genoeg andere gratis tools, ookal bieden deze over het algemeen minder functionaliteiten. Natuurlijk kan ook Bittiq je helpen om meer inzicht te krijgen in je uitgaven! Dus vanaf wanneer heb jij je administratie op orde?

 

Lees voor meer financiële tips ook eens onze overige blogs. Lees bijvoorbeeld eens hoe je je pensioen goed regelt of hoe je overbodige abonnementen simpel opzegt!

Share This