Selecteer een pagina

 

Meespelen met een loterij is heel makkelijk, maar vervolgens je loten opzeggen niet. Ik wil mijn ervaringen met je delen, zodat je niet dezelfde fouten maakt als ik.

 

Loten opzeggen: 5 tips om je lot in eigen handen te nemen

In 2015 heb ik een heel avontuur beleefd met loten opzeggen van de Postcode Loterij. Mijn werkgever had een deal gesloten met de Nationale Postcode Loterij. Iedereen kon twee maanden meespelen voor de helft van de prijs, met minstens twee loten. Daarbij kregen we ook nog het aankoopbedrag van de eerste twee loten terug.

Prima deal, dacht ik, dus ik speelde mee voor een aantal maanden. Uiteindelijk ben ik hier heel veel geld mee verloren. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik best veel geld kunnen had ik best veel geld op kunnen sparen, en daar iets mee kunnen doen wat ik echt leuk vind. Daarom wil ik deze 5 tips met je delen:

 

Bereken wat de loten kosten op jaarbasis

Loterijen lijken in eerste instantie niet veel te kosten. De meeste beginnen vanaf €15,- per maand, maar er zijn er ook een aantal die maar €1,50 per lot kosten. De uiteindelijke hoeveelheid geld die je er aan uitgeeft, is echter niet voor iedereen duidelijk. Vooral als je meedoet met acties, is het overzicht soms ver te zoeken.Twee tientjes per maand lijkt niet veel voor een kleine kans om miljoenen te winnen, maar elke maand €15,- is toch €180,- op jaarbasis. Voor dat geld kun je ook een mooie stedentrip maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig verscheidene apps, waaronder de onze, die je kunnen helpen met overzicht houden.

 

Acties? Check de kleine lettertjes

Zoals ik net al zei, is het soms lastig om precies te weten hoeveel iets kost als je meedoet tijdens een actie. Misschien kostten je loten de eerste paar maanden maar een deel van het echte bedrag. In mijn geval betaalde ik eerst maar €15,95 om met twee loten mee te spelen, maar veranderde dit na twee maanden naar de volle €31,90! Dat zijn uiteindelijk bedragen die een impact hebben op je spaargeld. Ook als je meespeelt met gratis loten, loten die automatisch aflopen of combi-deals, is het goed om te checken wat de voorwaarden precies zijn.

 

Je loten opzeggen; waarvoor doe je het?

Ik heb het uitstellen van het opzeggen altijd goedgepraat tegen mijzelf. “Ik geef het geld anders toch uit aan latte’s op het station”, zei ik vaak; “loten opzeggen is zo’n gedoe.” Ik had niet echt een duidelijk doel van wat ik met het bespaarde geld wilde doen, dus gaf ik het maar uit aan een kans om het bestede bedrag terug te verdienen.

Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik wilde sparen voor een nieuwe laptop. Toen was de keuze al snel gemaakt. In plaats van dat ik hoopte moeiteloos rijk te worden, besloot ik mijn loten op te zeggen. Uiteindelijk heb ik meer geld in de loterij gestoken dan dat ik heb teruggekregen. Eeuwig zonde dus.

 

Sta stevig in je schoenen

Ik had mijn spaardoel duidelijk voor ogen, en het was tijd om de Postcode Loterij te bellen. Dat was het meest lastige van het hele proces. Ik wist van tevoren dat ze zouden proberen om me te overtuigen alsnog mee te blijven spelen. Dat is immers het werk van de telefonisten, en dat kun je ze niet kwalijk nemen.

Het is een goed idee om je voor te bereiden op zo’n gesprek. De eerste keer dat ik ze belde, werd me verteld dat er net een nieuwe actie was begonnen. Er werden een maand lang elke dag extra prijzen uitgekeerd. Dit was voor mij zo verleidelijk dat ik toch ben blijven meespelen. Weer €30,- minder op de bankrekening. Eigen schuld, dikke bult.

 

Blijf vooral ‘nee’ zeggen

Een alom bekende wervings-techniek die veel organisaties toepassen is telefonische verkoop. Ik weet van mezelf dat ik hier super gevoelig voor ben, en ik ben er ook bij de Postcode Loterij tot twee keer toe voor gevallen. Elke keer vertelde ik mezelf dat ik meteen zou stoppen na deze actie. Jij en ik weten allebei dat dat natuurlijk niet zo was. Dit overkomt me trouwens niet alleen maar bij loterijen, ook bij goede doelen ben ik al snel overgehaald. Blijf dus teruggaan naar punt 3; waar doe je dit eigenlijk voor? Je zult al snel merken dat je geld uitspaart door ‘nee’ te zeggen, en dat is wat je verdient. Vrij besteedbaar inkomen waarmee je kan kopen wat je zelf wil. .

 

Ondertussen ben ik al twee jaar van het hele loterij-gedoe af. De Postcodeloterij stuurt me nog wel iedere maand wat post met de laatste aanbiedingen en stunts. Die gaan tegenwoordig gewoon ongeopend de papierbak in. Ik hoop dat je wat van mijn verhaal kunt leren. Loten opzeggen blijft een vak apart, maar met deze tips in je achterhoofd ben je klaar om geld in je eigen zak te steken.

Share This