Selecteer een pagina

 

Het gemiddelde woonproces bestaat uit drie fases. In fase 1 woon je nog lekker in het ouderlijk huis en hoef je je niet druk te maken om woonlasten. Daarna, in fase 2 ga je op jezelf wonen in een woning of studentenkamer waar je huur moet betalen. In fase 3 is de tijd van ‘je bent jong en je wilt wat’ voorbij en de tijd van hypotheekrente, onderhoud en VVE-vergaderingen breekt aan. Je gaat een woning kopen. Het overgrote deel van de mensen heeft een lening nodig om een woning te kunnen kopen, maar zo’n hypotheek daar zitten aardig wat haken en ogen aan. Begin bij het begin en check je kredietwaardigheid!

 

 

Hoe betrouwbaar ben jij?

 

Je zou denken dat je gewoon een bank of een andere hypotheekverstrekker binnenloopt en je een lening krijgt om een huis mee te financieren. Maar dat is niet helemaal waar.

Niet alleen kijken ze naar de hoogte van de inkomens van jou en je partner om het hypotheekbedrag vast te stellen, ook kijken ze naar je kredietwaardigheid. In dit geval is kredietwaardigheid de mate van betrouwbaarheid voor het terugbetalen van geleend geld. En die kredietwaardigheid kan goede, maar ook nare gevolgen hebben voor het kopen van je droomwoning.

 

 

Hoe wordt je kredietwaardigheid berekend?

 

In Nederland is er één instantie die bijhoudt hoe kredietwaardig je bent. Je hebt er vast wel eens van gehoord: Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Sinds 1965 zijn kredietverstrekkers wettelijk verplicht om leningen te vermelden in het BKR-register. Maar niet alleen leningen bij de bank of hypotheken worden hierin vermeld. Ook een telefoonabonnement waarin je een toestel afbetaalt, rood staan op je betaalrekening of je creditcardschulden worden vastgelegd in het register.

 

Zo’n BKR-registratie is niet per definitie van negatieve invloed op de hoogte van je hypotheek. Ook niet als je een lening wil afsluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing. Los je altijd netjes op tijd je leningen af, dan krijg je een positieve score. Zo’n positieve score kan betekenen dat je een hogere hypotheek of lening krijgt dan je zelf in had verwacht. Ben je nou vaak te laat met aflossen, dan krijg je een negatieve score. Dit kan betekenen dat je geen of een lagere hypotheek/lening krijgt of een hogere rente moet betalen.

 

Om te bepalen of je een positieve of negatieve score hebt kunnen kredietverstrekkers jouw BKR-geschiedenis opvragen. Met geschiedenis wordt bepaald hoe groot het risico is dat je in de komende 18 maanden een betalingsprobleem krijgt. Daarom is het dus altijd van belang dat je netjes op tijd je rekeningen betaalt. Dat scheelt weer voor later.

 

 

Hoe kom je van een negatieve score af?

 

Om te kijken hoe het ervoor staat met jouw kredietwaardigheid kun je bij het BKR je gegevens opvragen. Sta je er nou niet zo best voor, maar heb je nu wel al je zaakjes op orde? Een negatieve score verdwijnt uit het register als je 5 jaar of langer geen achterstand hebt opgebouwd. Het kan dus lonen om nog even te wachten met het aanvragen van een hypotheek of lening.

Wil je nou per sé eerder een lening afsluiten, maar is je score nog niet positief? Er zijn diverse derde partijen die actief bemiddelen tussen jou en het BKR. Het BKR houdt namelijk geen rekening met persoonlijke omstandigheden zoals langdurige ziektes of het verliezen van je baan. Deze derde partijen zullen persoonlijke argumenten gebruiken om te kijken of het BKR coulanter kan zijn met jouw negatieve registratie. Pas wel op, want deze partijen kosten geld en succes is niet gegarandeerd.

Share This