Selecteer een pagina

Je woont nu al jaren in een huurwoning, je studententijd is al enige tijd voorbij, je hebt een goed inkomen en het het begint nu toch wel een beetje te kriebelen: je eigen huis kopen. Via een simpele tool op internet heb je uitgevogeld hoe hoog je hypotheek ongeveer kan zijn en nu op naar Funda.nl, op zoek naar je droomhuis. Simpel toch? Niet helemaal. Om te voorkomen dat je jezelf financieel in de nesten werkt hebben wij een aantal tips voor het kopen van een huis voor je op een rijtje gezet.

Kopen of huren? Krab jezelf nog eens achter de oren

Een woning kopen voelt als een volgende, logische stap in je leven. Eentje waardoor je aan je sociale omgeving toont dat je het pad naar volwassenheid hebt afgerond.

Toch is het handig om jezelf nog even af te vragen wat de reden is dat je een huis gaat kopen. Afhankelijk van waar je wilt gaan wonen is het soms namelijk goedkoper om te huren dan om te kopen. In grote steden is dit vaak niet het geval, maar dan moet je je wel afvragen of je niet heel weinig huis krijgt voor je geld, terwijl je misschien net buiten de stad een veel grotere woning kan krijgen voor hetzelfde geld.

 

Je droomhuis is ook een investering

Voor bijna iedereen is overgaan tot koop een enorme stap. Je geeft jezelf (en je gezin) een zekerheid van een dak boven het hoofd. Daarom is het van groot belang dat je een huis uitzoekt waar je jezelf de komende jaren fijn ziet wonen.

 

 

Wat je alleen niet moet onderschatten is dat al die bakstenen met een dak erboven ook een enorme waarde vertegenwoordigen die door de jaren heen kan stijgen of dalen. Dus laat je van tevoren goed adviseren door meerdere experts over de woningmarkt in de plaats waar je wilt kopen. Is er een kans dat je koopt als er een piek is in de markt, dan kan het zijn dat je huis over 10 jaar minder waard is en dan kom je in de knel met je hypotheekverstrekker.

 

Stel een spaarplan op

Als je in een huurhuis woont en er gaat iets kapot dan kan je in veel gevallen je huisbaas bellen om het te laten maken. Helemaal als je gemeubileerd huurt. Die tijden zijn voorbij als je een koopwoning hebt. Maak dus een degelijk spaarplan voor onverwachte uitgaven, want als je boiler kapot gaat moet je zelf opdraaien voor de kosten van een monteur (en die zijn niet goedkoop).

 

Een tweede goede reden om een stevige spaarpot op te bouwen is de aanbetaling van 10% van het aankoopbedrag die je moet doen als je de koopovereenkomst tekent. Als je hier het geld niet voor hebt, kan je dat lenen van de bank. Maar je weet; geld lenen kost geld en een huis kopen is al duur genoeg, dus probeer deze aanbetaling zelf op te vangen met je spaargeld. Uiteindelijk ben je goedkoper uit.

 

Kredietwaardigheid kent geen tijd

De hoogte van de te krijgen hypotheek is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van je schulden (studieschuld wordt niet meegerekend!) en vaste uitgaven. Zorg er daarvoor dat je vaste lasten, zoals verzekeringen, zo laag mogelijk zijn. Bittiq kan dit voor jou doen. De app analyseert je vaste lasten en zoekt op basis daarvan voor jou de beste deals als het gaat om abonnementen en vaste lasten. Jij kunt kiezen: blijven, opzeggen of overstappen.

 

 

Wil je nou helemaal goed in de smiezen hebben hoe hoog je woonlasten zijn, dan ook zit je bij Bittiq goed. In de app vind je een speciale categorie waar al je woonlasten in een handig overzicht staan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

Dit klinkt natuurlijk als een gevalletje: wij van WC-eend adviseren WC-eend, maar het is gratis en voor niks. Proberen kan geen kwaad ;-).

 

Weet waar je aan begint

Het kopen van een woning is niet bepaald hetzelfde als het kopen van een nieuwe tv. Er komen een hele hoop moeilijke termen bij kijken die je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Lees jezelf goed in, zodat je weet waar de makelaar en de hypotheekverstrekker het over hebben. Een begin maak je hier.

 

Neem de tijd

Als je eenmaal iets in je hoofd hebt is het lastig om dat los te laten of om het langzaam aan te doen. Probeer dat toch en helemaal bij het aanschaffen van een woning. Het is de grootste aankoop van je leven (tot dan toe) dus denk niet bij het eerste de beste huis: ‘Ik wil het koste wat het kost.’ Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en kijk altijd verder dan je neus lang is.

 

Koop minder huis dan je kan veroorloven

Het liefst wil je een zo groot en mooi huis als mogelijk. Logisch, dat moet je ook zeker doen. Probeer alleen niet de grenzen op te zoeken van je budget. Een goede regel om te onthouden is dat je hypotheek maximaal 30% van je inkomen bedraagt. Zo kan je eens wat opknappen als je dat wilt of iets verder en langer op vakantie.

 

Laat je huis goed inspecteren

Een woning kan er op het oog nog zo goed uitzien met mooi gestucte muren, een degelijke keuken van alle gemakken voorzien en een prima badkamer. Ook hier geldt: kijk verder dan je neus lang is. Zorg ervoor dat de woning van je dromen grondig geïnspecteerd is voor je op koop over gaat. Je weet namelijk niet wat er onder de dakpannen schuilgaat of hoe het met de riolering gesteld is. Zo voorkom je dat het glorieuze moment dat je bent ingetrokken, verandert in een nachtmerrie met overstromende toiletten en lekkages in je slaapkamer.

Share This