Selecteer een pagina

Zaterdagmiddag, lekker (of niet) op je vrije dag shoppen in de stad. Hier en daar loop je een winkel binnen en koop je een mooie trui of een paar schoenen. Aan het einde van de dag ben je waarschijnlijk meer dan €100 lichter.

Maar die kosten had je vooraf ingecalculeerd. Wat je alleen niet van tevoren had berekend, waren de kosten van dat broodje, van die cappuccino en van de zak M&M’s die je hebt gekocht voor de lekkere trek. Die kosten worden de ‘Latte factor’’ genoemd, naar de hippe koffiebekers waar mensen veel mee rondlopen.

 

Wie wil er een weekendje weg?

Over het algemeen weten mensen heel goed hoeveel hun maandelijkse vaste lasten bedragen. Ook op uitgaven aan boodschappen, benzine en slechte gewoontes (bijvoorbeeld tabak en alcohol) wordt goed gelet. Echter worden de Latte factor-kosten van hierboven bijna onbewust gemaakt. Als je die aan het einde van het jaar optelt, heb je jezelf toch al snel een weekend weg door de neus geboord. Wil jij geld besparen op je Latte factor-kosten? Ja? Hier heb je een aantal tips!

Ontbijt thuis

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Doe dat dan vooral thuis en niet onderweg. Een broodje, een verse jus d’orange en beker koffie kosten je op het station, op je werk of op school makkelijk €6. Hiervoor kan je thuis ongeveer een werkweek ontbijten.

Vermijd kassakoopjes

Een pakje kauwgom, een rolletje Mentos of een Marsreep. Je ziet ze altijd liggen bij de kassa in de supermarkt of in het tankstation. Laat ze liggen. Niet alleen stukken beter voor je summerbody, maar het kan je veel geld besparen. Wil je nou toch snacken? Koop het dan in het schap van de supermarkt. Meestal krijg je dan meer voor hetzelfde geld. Scheelt je toch weer een paar impulsaankopen.

Calculeer je Latte factor-kosten in

Ga je shoppen en heb je een maximum budget? Bereken de kosten van broodjes, verse jus, koffie etc. dan hierbij in. Misschien moet je dan toch voor een iets goedkoper t-shirt gaan, maar onderaan de streep verdien je er een extra t-shirt mee.

Vul je flesje water

Water is na koffie waarschijnlijk de grootste Latte factor aankoop. Een flesje water onderweg kost je zo €2,50. Een flesje thuis vullen uit de kraan kost je nagenoeg niks. Alleen die flesjes Spa Blauw in de AH to go kunnen je al meer dan €100 per jaar schelen. Het is misschien typisch Nederlands, maar zeg nou eerlijk: Daar is toch niks mis mee?

CappucciNO!

Om nog even terug te komen op de Latte factor. Wetenschappers hebben het natuurlijk niet voor niks zo genoemd. Volgende keer dat je op het station de donkergroene aantrekkingskracht van de Starbucks ziet, weersta het! Die cafeïne-achterstand kan je op je werk méér dan goed maken.

 

Waar gaat de volgende reis heen?

Met bovenstaande maatregelen en het iets bewuster worden van je pinpas-gebruik onderweg bespaar je al gauw tussen de €300 en €600 per jaar. Klinkt goed toch? Ga maar vast lekker dromen over de bestemming van je volgende vakantie..

 

Niet alleen met bovenstaande tips kun je veel geld besparen. Binnenkort komt de Bittiq app uit. Hiermee krijg je een overzicht van je abonnementen en vaste uitgaven. Op basis daarvan krijg je de beste deals aangeboden, zodat je elke maand meer overhoudt.

Share This