Selecteer een pagina

Cash vs. pinnen: Wanneer geven we meer geld uit?

Misschien herinner je het nog van vroeger (of nog steeds). Na 365 kruisjes op je kalender, is het eindelijk weer zo ver. Je bent jarig! Mega spannend, want welke items kan je na vandaag van je verlanglijstje afstrepen? En hoeveel geld krijg je dit jaar van je opa en oma?

Aan het einde van de dag maak je de balans op en zit er tussen de buit inderdaad een kakelvers, krakend briefje van 50 euro (of 50 gulden voor de oude rotten onder ons) van je opa en oma tussen. Met de boodschap erbij: ‘Koop maar iets leuks voor jezelf knul.’

Je innerlijke boekhouder

En dat deed je hoogstwaarschijnlijk ook. Je kocht datgene wat je nog niet van je verlanglijst had kunnen afstrepen of je stopte het braaf in je spaarvarkentje. Hadden je opa en oma je nou een zak met 25 twee euromunten gegeven, dan was de kans veel groter geweest dat je binnen de kortste keren een deel van je cadeau had uitgegeven aan onnodige dingen zoals snoep of een nieuwe glitter nagellak.

Hetzelfde gaat op voor giraal geld (het geld op je bankrekening). Ondanks het feit dat het om dezelfde bedragen gaat, raakt onze innerlijke boekhouder van slag als het gaat om verschillende vormen van geld. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen veel meer geld uitgeven met hun pinpas of creditcard, dan als ze met contant geld zouden betalen. Zo geven mensen die altijd digitaal betalen gemiddeld €36 uit per bezoek aan de supermarkt en mensen die met cash betalen, gemiddeld €28.

Betaalpijn en biljetbreekangst

Dat heeft twee redenen. De eerste reden: Als je altijd met cash betaalt, kan je ook niet meer uitgeven dan je in je portemonnee hebt. Logisch.

De tweede reden: Je geeft minder geld uit als je precies weet hoeveel je te besteden hebt. Als je altijd met brief- en muntgeld betaalt weet je precies hoeveel je nog hebt en zal je sneller nee zeggen tegen impulsaankopen. Dit beschrijven auteurs Chris Zadeh en Anna Dijkman in hun boek ‘Psychologeld, waarom we stoppen met denken als we beginnen met uitgeven’ (2011) als betaalpijn. Betaalpijn is het pijnlijk besef dat je afscheid aan het nemen bent van je zuurverdiende geld. Als het inzicht in je financiën slechter is, zoals bij giraal geld, is de betaalpijn veel lager dan als je betaalt met cash.

Eerder hadden we het over het verschil in uitgaven tussen een briefje van €50 en 25 twee euromunten. Denk maar eens na. Je geeft veel makkelijker munten uit dan briefjes. Maar ook 10 briefjes van €10 zal je sneller uitgeven dan een briefje van €100.

Ook dit fenomeen heeft een naam gekregen van de twee schrijvers: biljetbreekangst.

Ben je eenmaal over die angst heen en heb je een briefje ‘gebroken’, dan kan het snel gaan en is de kans groot dat het geld binnen de kortste keren op is aan onnodige uitgaven.

Contactloos betalen

Het kan je niet ontgaan zijn, maar sinds enkele jaren is het ook nog eens mogelijk om contactloos te betalen. De drempel van de pincode is hierdoor deels weggevallen waardoor het nog makkelijker is om kleine bedragen uit te geven. Zo nemen de banken steeds meer van jouw betaalpijn weg.

We geven dus collectief veel meer geld uit door de veranderingen op betaalgebied. Experts verwachten zelfs dat contant geld over 10 jaar nauwelijks meer zal bestaan door deze innovaties. What a time to be alive..

Niet alleen met bovenstaande tips kun je veel geld besparen. Binnenkort komt de Bittiq app uit. Hiermee krijg je een overzicht van je abonnementen en vaste uitgaven. Op basis daarvan krijg je de beste deals aangeboden, zodat je elke maand meer overhoudt.

Share This