Selecteer een pagina

Elk jaar is het weer spannend. Je meterstanden zijn de deur al een tijdje uit en na een week of wat valt dan eindelijk die langverwachte envelop op de deurmat. De eindafrekening van je energieleverancier staat weer voor de deur. Krijg je een financiële meevaller of moet je de rest van de maand op een houtje bijten?

 

Wat de uitslag ook is, zo erg als bij de bewoners van een flat in Emmen zal het waarschijnlijk niet worden: zij moesten twee jaar achter elkaar 3400 euro bijbetalen. Feit is wel dat de meeste mensen veel kunnen besparen op energie. Zeker in deze tijd van het jaar waarin energiemaatschappijen elkaar de loef proberen af te steken door te stunten met enorme kortingen, gratis slimme meters of tegoedbonnen voor bepaalde winkels. Ons advies: trap er wél in. Overstappen loont, vooral als het gaat om energie. Maar waar moet je op letten als je wilt besparen op je energierekening?

 

Vastrecht en verbruikskosten 

Je energierekening bestaat altijd uit een aantal onderdelen. Twee daarvan heb je zelf niet in de hand. Dit zijn de kosten voor het leveren van je energie door de netbeheerder (bijvoorbeeld Liander) en natuurlijk de belastingen zoals BTW. Maar op ruim een derde van je energienota kun je weldegelijk besparen, het zogeheten leveringsdeel. Dit wordt aangeboden door bekende partijen als Nuon, Oxxio, Essent en Energiedirect.

 

Dat leveringsdeel bestaat op zijn beurt weer uit twee delen: het vastrecht en de verbruikskosten. Het vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt aan je leverancier en de verbruikskosten zijn afhankelijk van hoe lang je doucht, hoe vaak je de lichten aan laat staan en hoe hoog je de verwarming zet. Deze laatste twee kosten verschillen per maatschappij. De een heeft een hoog vastrecht en een lage verbruikskosten, bij de ander is het andersom. Let dus goed op wat voor jouw situatie handig is. Gebruik je veel energie, ga dan naar een leverancier met lage verbruikskosten.

Vast of variabel? Kort of lang contract?

 

 

Bij het afsluiten van je energiecontract kun je kiezen tussen een vast of variabel tarief. Vast tarief: je betaalt gedurende je contract altijd dezelfde verbruikskosten. Variabel tarief: je verbruikskosten veranderen mee met de markt. Aangezien de laatste jaren de energiekosten steevast stijgen is een vast tarief een stuk veiliger. Je weet immers niet wat de markt gaat doen.

 

Ook de contractduur is van invloed op je maandelijkse energiekosten. Sluit je een contract voor 3 jaar af? Dan betaal je minder per maand. Een korter contract betekent hogere maandlasten, maar wel de mogelijkheid om sneller over te stappen, wat door alle kortingen die krijgt, meestal loont.

 

Besparen op energie: waar moet je nog meer op letten?

Je hebt het verschil tussen groene (duurder, maar milieubewust) en grijze energie (goedkoper, maar slecht voor het milieu).

Je hebt enkel (vaste verbruikskosten) en dubbel tarief (goedkoper in daluren, duurder in piekuren).

Stap niet over voordat je contract afloopt. Anders moet je bij je oude leverancier vaak een boete betalen. Stap ook niet te laat over want na afloop van je contract ga je automatisch naar variabel tarief, wat je een hoop geld kan kosten.

Bij sommige maatschappijen worden welkomstkortingen of cadeau’s verrekend in het maandbedrag. Vergelijk goed per maatschappij hoe veel je betaalt en waar dat dan voor is.

Stap je elk jaar over van energiemaatschappij dan scheelt je dat gemiddeld 360 euro per jaar. Honderden euro’s die je veel beter kunt besteden dan aan dezelfde stroom bij een andere energiemaatschappij. Het kan het verschil zijn tussen een vakantie naar Frankrijk (waar niks mis mee is natuurlijk!) of naar Thailand.

 

Wil je nou zeker weten dat je nooit meer teveel zult betalen voor je energie? Gebruik dan de Bittiq-app voor Android en iOS. Daar zie je in een handig overzicht alle leveranciers en hun kortingen en weet je zeker dat je de beste deal kiest. De overstap regelen wij. Ook op deze pagina hier kun je simpel overstappen bij Bittiq. Zo kun  je niet alleen geld besparen, maar ook een hoop tijd en energie ;).

Share This