Selecteer een pagina

 

In een eerder artikel schreven we al dat je veel geld kunt besparen als je let op latte factor-uitgaven. Daar gooide de Australische miljonair Tim Gurner afgelopen jaar nog een schepje bovenop. Hij beweerde dat jonge mensen (de zogeheten millennials) geen of minder snel een huis kopen, omdat ze veel te vaak rondhangen in hippe koffiebars waar ze 4 dollar betalen voor een kop koffie en dat ze moeten stoppen met het bestellen van avocado op getoast brood als lunch, ter waarde van 19 dollar.

 

 

Deze avocado-theorie kwam hem op veel kritiek te staan. Veel mensen vonden dat Gurner makkelijk praten had voor iemand die multi-miljonair is en meerdere huizen bezit. Toch was hij niet de enige met controversiële uitspraken over budgetteren. Jason Chaffetz, politicus en lid van het Amerikaanse congres zei namelijk dat mensen die moeite hebben met het betalen van hun zorg, geen smartphones zouden moeten kopen. Zij zouden beter kunnen investeren in hun gezondheid dan in de nieuwste iPhone.

 

Kleine uitgaven worden grote uitgaven

 

De twee uitspraken zijn natuurlijk uitersten. Veel mensen vonden dat de twee prominente figuren zich niet moeten bemoeien met hoe de minder bedeelden omgaan met hun geld. Toch zit er een kern van waarheid in, want al deze losse, kleine uitgaven zijn funest voor je budget.

 

Helemaal als je het doorrekent naar grote uitgaven op de lange termijn. Er komt namelijk een moment in je leven dat je een auto moet gaan kopen. Bijvoorbeeld omdat je eerste kind onderweg is of omdat je een nieuwe baan hebt in een verre stad. Als je bij de autodealer staat en ziet dat de auto die je op het oog hebt €20.000 kost, dan krab je jezelf nog wel eens achter de oren over al die luxe lunches en etentjes die je hebt gehad de afgelopen jaren. Die auto staat namelijk gelijk aan zo’n 500 etentjes.

 

Hetzelfde kan dus gezegd worden over het kopen van een huis. Natuurlijk drinkt niemand zoveel hippe cappuccino’s of eet zoveel geplette avocado’s op brood dat je er een huis van had kunnen kopen, maar het bedrag dat je had kunnen besparen op al deze latte factor uitgaven kan je een slok op een borrel schelen in de hoogte van je hypotheek of de aanbetaling die je moet doen als je een huis wilt kopen.

 

Reken je wél rijk

 

Om een goed inzicht te krijgen in al deze kleine uitgaven is er de gratis Bittiq-app voor Android en iOS. Na een simpele koppeling met je bankrekening zie je precies hoeveel je waaraan uitgeeft. Zie je bijvoorbeeld dat je €100 per maand kwijt bent aan flesjes water, latte macchiato’s en quinoa-lunches? Bedenk dan dat je dit in totaal over 5 jaar €6000 euro heeft gekost. Met zo’n bedrag kun je toch een heleboel mooie dingen doen. Zoals die reis maken naar Zuid-Amerika die je altijd al hebt willen doen of een nieuwe keuken om je kooktalent te ontwikkelen.

 

De Bittig-app is een handig hulpmiddel om je lange termijn-doelstellingen te kunnen behalen. Maar je moet zelf ook een steentje bijdragen. Uiteten gaan is natuurlijk leuk, maar als je zelf leert koken (en dat vervolgens ook gaat doen) dan is een etentje bij jou thuis misschien nog wel gezelliger. Wil je dus een auto kopen? Leer dan lekker koken!

Share This