Selecteer een pagina

 

Of je nou rijdt als Max Verstappen of dagelijks schade rijdt, iedereen met een auto is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Je wordt tegenwoordig namelijk overspoeld met verschillende opties. Toch loont het om een autoverzekering te kiezen die past bij jouw persoonlijke voorkeuren. Overstappen van verzekeraar kan je mogelijk veel geld schelen! Om die reden zal dit artikel je een houvast geven in het kiezen van een geschikte autoverzekering.

 

Veel of weinig verzekering?

Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid verzekering. Daarom zijn er verschillende verzekeringsniveaus waaruit je kan kiezen. Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-dekking af te sluiten. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking verzekert je tegen schade aan anderen waarvoor jij aansprakelijk bent. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto? Dan kun je kiezen tussen een beperkte casco en een volledige casco – ook wel een all-risk verzekering genoemd.

 

Bij de beperkt casco ben je – bovenop de WA-dekking – verzekerd tegen schade aan je auto waarvan jij niet de schuldige bent. Denk hierbij aan (ruit)schade door bijvoorbeeld noodweer, diefstal of inbraak. De all-risk verzekering gaat nog iets verder. Als je deze afsluit ben je ook nog eens verzekerd tegen zelf-veroorzaakte aanrijdingen, slippartijen en vandalisme. Kijk hier eens voor een uitgebreide lijst.

 

Een passende autoverzekering

Welke verzekering het best bij je past hangt ten eerste af van de leeftijd van je auto. Er zijn enkele vuistregels die vaak gehanteerd worden. De WA-dekking is over het algemeen voldoende voor auto’s die ouder zijn dan een jaar of 10. Is je auto tussen de 6 en 10 jaar oud, dan kan een beperkt casco beter geschikt zijn. Voor nieuwe bolides is de kans groot dat een all-risk verzekering de beste optie is.

 

Naast de leeftijd van je auto, is er een aantal andere factoren die de hoogte van je verzekeringspremie beïnvloeden. Zo hangt de premie af van de waarde van je auto, je opgebouwde schadevrije jaren en je eigen leeftijd. Ook je postcode is van invloed van op de hoogte van je verzekering. Woon je in de grote stad? Dan zal je premie hoger zijn dan in een kleinere gemeente.

 

 

Vergelijk, vergelijk, vergelijk

Er is veel concurrentie op de markt voor autoverzekeringen. Hierdoor worden er vaak scherpe prijzen geboden – met name door nieuwkomers. Het kan dus lonen om veel verzekeringen te vergelijken. Daarnaast bestaat vaak het idee dat dure verzekeringen per definitie beter zijn dan goedkope. Dit blijkt echter lang niet altijd het geval.

 

Om je te helpen hier wegwijs in te worden bestaan er gelukkig vele gratis tools die de goedkoopste autoverzekeringen op een rijtje zetten. Voor een gepersonaliseerde check kun je goed gebruikmaken van de Zeker Op Weg check van Centraal Beheer Achmea. Deze tool kijkt niet alleen naar de goedkoopste verzekering, maar stelt je enkele vragen om je een gepersonaliseerd advies te geven. Op die manier wordt er rekening gehouden met jouw voorkeuren én met alle factoren die je premie kunnen beïnvloeden. Kom je er toch niet uit? Neem dan eens contact op met een verzekeraar, deze kun je vragen altijd beantwoorden.

 

Nog één ding…

Als je besluit om over te stappen van autoverzekering, vergeet dan niet om je oude verzekering op tijd stop te zetten. Een goede tip: veel verzekeraars hebben een overstapservice, waarbij je de gehele overstap aan je nieuwe verzekeraar overlaat! Dus kijk eens of jij een geschikte autoverzekering hebt en wie weet bespaar je jaarlijks een hoop! En natuurlijk: drive safely.

 

 

Bij Bittiq willen we mensen helpen bij een goede financiële gezondheid. Onvoorziene kosten aan je auto kunnen hierbij roet in het eten gooien. Daarom hechten wij er waarde aan om met aandacht een goede autoverzekering te kiezen. Wist je trouwens dat je ook via de Bittiq app ook kan overstappen van autoverzekering? 

Share This